Boulder: best of both worlds

Gisteren maakte ik mijn eerste wandeling richting centrum en viel als een blok voor Boulder. Het heeft de bergen en de kenmerkende ‘outdoors’ mentaliteit van Colorado gecombineerd met de levendigheid, diversiteit en creativiteit van een stad. De woorden eco, sustainable, local en organic vloeien hier rijkelijk, net als het bier overigens en je kijkt je ogen uit wat betreft arts & crafts. Betaalbare kunst van lokale kunstenaars en wereldwinkels met handwerk van over de hele wereld en met een beetje geluk steun je daarmee weer een mooi doel in het land van herkomst. Voor goede koffie, verse gelato en de betere restaurants moet je hier zijn. Op een paar ketens na is het opvallend dat zaken hier echt wat meer een identiteit hebben, zich duidelijk ergens in specialiseren, wat de kwaliteit natuurlijk ten goede komt. Wat mij betreft een goede combi van een charmante stad en adembenemende natuur.

Het is daarnaast ook wel echt een studentenstad trouwens. De University of Colorado neemt een prominente plek in, in de stad en er lopen dus veel jonge mensen rond. Zowaar heeft het een aardig busnetwerk, maar bovenal is Boulder ook weer echt een fietsstad. Met brede fietspaden en ja, je kunt je fiets meenemen op de bus. Ik hoor je denken:……zegt ze nou ‘op’ de bus? Ja, of eigenlijk is het ‘voor’ de bus. Oftewel aan de voorkant van de bus zit een fietsenrek waarop drie fietsen kunnen. Fantastisch gezicht. Bovendien heeft het ook nog het briljante ‘sharer biking’ systeem zoals je ook in Antwerpen hebt. De fiets is hier ‘de baas’ op de weg.

Vandaag besloot ik te beginnen met het ontbijt in het hotel. Klinkt vast als een goed plan maar dat viel nogal tegen. Een minibagel met cremecheese leek een redelijk veilige en neutrale optie. Maar zelfs dat had iets zoetigs! Om over de appelsap nog maar niet te spreken, het glazuur sprong bijna van mijn tanden. Gezien de verdere beperkte opties deed ik nog een poging een soort all-bran achtige cornflakes te eten maar ook daarvan was het suikergehalte dusdanig dat ik het niet weg kreeg. Helaas, helaas mijn verwende Europese smaakpapillen zeggen dat Amerikanen niets snappen van voedsel.

Bij terugkomst moet ik denk ik nodig aan een suikerdetox en een hamburgerdetox. Ik me vandaag weer aan een hamburger gewaagd, dit keer een ietwat gezondere variant met gegrilde kip, avocado, kiemgroenten, komkommer, pompoenpitten en een avocadodressing. Bijzonder smakelijk, alleen het witte, kleverige broodje zelf is dan nog een misser maar ja het is al een enorme stap in de goede richting.

Gelukkig heb ik dat alles er onderhand ook wel afgefietst vandaag, met een kleurtje als bewijs. Ik ben de stad ingegaan, een fiets gehuurd en ben door de stad gaan ‘cruisen’. Als hoogtepunt heb ik het Boulder Creek Bikepath gereden wat je een flink eind van de ene kant van de stad naar de andere brengt. De ene kant is de bergen in, met dus weer een goede workout. Terug maar beneden gaat natuurlijk belachelijk hard. De andere kant op rijd je dus eigenlijk het gehele stuk langs het water, een prachtig stuk en populair bij zowel fietsers als hardlopers en wandelaars. Met mooie bochtjes en bruggetjes en natuurlijk dd pieken en dalen!

Na de lunch ben ik Chautauqua Park gefietst, weer een forse klim om daar te komen en in de brandende zon. In letterlijke zin was dit het hoogtepunt. Daar aangekomen eerst even uitgerust in de schaduw tot ik klaar was om de Royal Arch trail te gaan lopen. Helaas bleek deze tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden (heb ik weer). Dus toen maar weer lekker naar beneden gevlogen en nog wat stukken van de bike paths gefietst. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat mijn kleurtje iets naar de rozige kant leek te gaan dus heb ik er maar een einde aan gebreid. Mijn fiets teruggebracht en de wandeling terug naar het hotel gemaakt. Moe maar voldaan, dit is een stad naar mijn hart.

Nog geen plan voor morgen dus het is nog even een verassing wat die zal brengen….