Het was me een waar genoegen, Argentinië!

Time flies when you’re having fun….we zijn hier alweer twee weekjes als we aan ons laatste weekendje in Buenos Aires beginnen. We hebben heerlijk geslapen in de nachtbus en komen fris en fruitig aan in Buenos Aires. Met de metro reizen we naar de wijk Palermo, waar ons appartementje voor de laatste nacht staat. De lucht is donker en we zijn net op tijd binnen. Niet veel later komt het met bakken uit de lucht vallen.

Nadat we ons opgefrist hebben wagen we ons er toch aan. We moeten nog even wat eten en we willen nog naar het Nationaal Historisch Museum. We raken doorweekt en het museum stelt eigenlijk weinig voor. De tekstbordjes zijn alleen in het Spaans, dus we kunnen slechts de hoofdlijnen ontcijferen.

Onze laatste avond brengen we door in het speciaal bier cafe om de hoek van ons appartementje. Het eten is niet geweldig maar de biertjes zijn echt heel goed!

file-2

Voor onze laatste middag plannen we nog een tripje naar het River Plate stadion.

file2-1

Het waren twee verdomd mooie weken samen! Met El Chalten als absolute hoogtepunt! Op plek twee en drie het wijnproeven in Mendoza en de gletsjer in El Calafate. Voor mij persoonlijk was natuurlijk het paragliden letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

img_2647

Buenos Aires heeft ons hart nooit helemaal kunnen stelen. Het is een stad van hoogbouw, die zeker mooie elementen heeft maar die voor mijn gevoel niet tot zijn recht laat komen. De mooie historische gebouwen die het heeft moet je bewust opzoeken want ze vallen in het niet tussen de hoge woontorens die de stad kenmerken.

img-20161127-wa0004

Het kleurrijke straatbeeld beperkt zich vooral tot La Boca. Maar het is een stad die nooit stil is. De oude bussen die in een rotvaart door de stad razen, komen standaard met piepende remmen tot stilstand. Op diverse balkons blaffen honden om tot ver van zich te laten horen en het nachtleven is bruisend!

We hebben Argentinië leren kennen als het land van Malbec, empanadas en dikke lappen vlees, vlees en nog meer vlees. Van zoetigheid en overgewicht. Van armoede, solidariteit en behulpzaamheid. Het land van lange afstanden, van (luxe) lange afstandsbussen en bingo in de bus. Van laat op gang komen en tot in de kleine uurtjes doorgaan. Het land van verwende kinderen en volwassenen die nog nooit van oordopjes gehoord hebben als ze videos kijken in de bus. Het land waar de dollar nog altijd populair is en op iedere hoek van de straat iemand “cambio, cambio” naar je fluistert. Het land van de zwerfhonden maar bovenal van adembenemende natuur.

img_2595

Wildvreemde mensen op straat zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Zodra je ergens een beetje verloren rondloopt, word je de juiste kant op gestuurd. Daarentegen valt de vriendelijkheid van mensen in service functies soms juist tegen. De armoede is groot maar mensen geven elkaar veel: muzikant in de metro zijn, is ‘booming business’.

Het eten en drinken is een hoofdstuk apart. Een ontbijtje bestaat uit zoetigheid. In bussen en vliegtuigen krijg je koekjes of cakejes en ook in hotels is vrijwel alles zoet: cakejes, koekjes, alleen zoet beleg, gezoete croissants en extra zoete cornflakes. De hoeveelheid suiker die een gemiddelde Argentijn binnenkrijgt, wordt nog eens een flinke boost gegeven door de grote flessen frisdrank die er doorheen gaan.

Verder is het veel vlees natuurlijk. Het stikt er van de parrillas (grill restaurants) waar vlees nooit in kleine hoeveelheden komt.

file-2

Het vlees wordt vaak nog wel geserveerd met een frietje of aardappel in andere vorm maar groente (en fruit) is schaars. Groente en fruitafdelingen in supermarkten zien er schrikbarend slecht uit en het is ook nog eens belachelijk duur. Naast de bekende steaks is in Patagonie lamsvlees de specialiteit en tot onze verbazing is ook schnitzel (milanese) hier een veel voorkomend gerecht. Als maaltijd of op een broodje!

img_2481

Het alternatief voor de goed belegde broodjes zijn de sandwiches. Die standaard van superdun en licht witbrood zonder korst gemaakt zijn (niets voedzaams aan te bekennen) en met ham en kaas belegd zijn. Vrijwel alle winkeltjes verkopen deze sandwiches.

Argentinië is een wijnland bij uitstek. De Malbecdruif die zijn oorsprong in Frankrijk vindt maar het in dat klimaat niet goed deed, is hier de koning van de druiven en goede Malbecs zijn hier overal te drinken in alle prijsklassen. De wijnkaart is bijna overal waar je komt uitgebreid en bevat eigenlijk alleen Argentijnse wijnen.

img_3059

Opvallend is echter dat ook hier het speciaal bier (cerveza artesenal) terrein wint! Brewpubs poppen overal op en de kwaliteit is bij sommige verdomd goed. Het gaan van kleinschalige cafes met twee of drie eigen brouwsels tot speciaal bier walhalla’s die lokale brouwerijen een podium bieden.

img_2302

Kortom we hebben hier ons hart kunnen ophalen, we hebben heerlijke wijnen en bieren geproefd en enorm gesmuld van de empanadas, steaks en broodjes milanese. Het is tijd om naar huis te gaan maar we nemen een boel mooie herinneringen mee!

img_2758