Karstgebergte aan de Yulong River

Inmiddels zijn we een week onderweg en we worden wakker in Guilin. We hebben Guilin eigenlijk weer als startpunt gebruikt voor het gebied rond het karstgebergte en we reizen vandaag verder van Guilin naar Yangshuo. Maar we lopen eerst nog even het stadje in. Het lag er gisterenavond zo mooi bij dat we het nog een keer bij daglicht willen zien. Maar het kan niet tippen aan het de verlichte versie van de avond ervoor.

Hierna reizen we af richting Yangshuo. We lopen naar het Guilin Busstation, waar we onderweg al aangesproken worden door vrouwtjes met de vraag of we naar Yangshuo moeten. We besluiten het gewoon via het busstation te doen maar ook daar is het vooral een plek waar de bussen verzamelen en niet veel mensen opstappen. We lopen het terrein nog nauwelijks op of we worden al door een buschauffeur aangesproken met de vraag waar we naartoe moeten. Hij zegt naar Yangshuo te gaan deus we stappen maar gewoon in. Onderweg pikt hij nog zo’n vrouwtje op zoals ons al eerder aanspraken, deze blijken dus wel degelijk voor de bus te werken en zijn gewoon de conductrices als het ware met de extra taak als ‘propper’ van de bus. Wij zitten in ieder geval goed en zodra we de stad daadwerkelijk uit zijn, rijden we lekker door naar Yangshuo.

In Yangshuo hadden we in eerste instantie een hostel in het stadje geboekt maar deze op het laaste moment ingeruild voor eentje buiten de stad, vlakbij de Yulong River. Iets waar we zeker geen spijt van hoeven te hebben, blijkt al snel. Dit is veruit de beste plek waar we tot nu toe verbleven zijn en in een prachtige omgeving. Om er te komen moet je wel iets meer moeite doen, we melden ons bij het ‘zusterhostel’ van de onze in het centrum van Yangshuo. Daar regelen ze voor ons het vervoer naar het hostel aan de rivier. Daar komt namelijk geen openbaar vervoer en gemotoriseerd verkeer is beperkt toegestaan.

Aangezien we even moeten wachten, lunchen we daar alvast voor we met de auto naar het hostel gebracht worden. Hier hebben we een kamer geboekt met uitzicht op de bergen en de kamer doet wat het belooft! We kijken mooi uit over het karstgebergte en besluiten dan ook ’s avonds met de gordijnen open te slapen zodat we wakker worden met zicht op de bergen. Maar zo ver is het nog niet. Als we opgefrist en gesetteld zijn, nemen we twee fietsen mee en gaan op pad. We touren een beetje door de omgeving op onze mountainbikes.

Wat een rust en wat een prachtige omgeving! Volop karstgebergte om ons heen, terwijl we rustig peddelen langs de Yulong Rivier.

Onderweg passeren we wat kleine dorpjes en hier en daar raken we (zoals gebruikelijk) een beetje van het pad af en moeten we ons in wat moeilijkere bochten wringen om van A naar B te komen maar we leggen een mooie tocht af.

De dag erna, ontbijten we in ons hostel. We hebben in gedachten om met de fiets op de boot van Yangshuo naar Xingping te gaan en dan vanaf daar terug te fietsen naar het hostel. We hadden dit ergens gelezen maar dit blijkt in de praktijk niet te kunnen, er mogen geen boten tussen deze twee dorpen varen behalve de cruiseboten van Guilin naar Yangshuo. Ons alternatief was dan heen en terug te fietsen maar ook dat wordt ons afgeraden. En we snappen later ook wel waarom. Uiteindelijk kiezen we ervoor om een scooter te huren en zo naar Xingping te gaan. Een heerlijk tochtje over een weg die inderdaad op de mountainbike niet goed te doen zou zijn. Niet alleen omdat het een ongelofelijk zware tocht zou zijn maar ook omdat het helemaal niet over leuke dorpsweggetjes gaat, zoals we gedacht hadden, maar over grote weten met veel verkeer. Spijt hebben we dan ook zeker niet van onze keus, met de scooter touren we lekker naar Xingping. Hier klimmen we naar het mooiste uitzichtpunt, een tip die we ook van de dame van ons hostel gekregen hebben. Het is een korte maar steile klim.

Maar het uitzicht is werkelijk waar waanzinnig! Niet alleen ben je omringd door het karstgebergte tot zover als je kunt kijken maar de rivier stroom hier ook nog eens heel mooi, kronkelend doorheen vanaf dit punt. Ik heb heel wat mooie klimmetjes gemaakt en al eerder prachtig karstgebergte gezien in o.a. Vietnam maar ik ben er alsnog ontzettend van onder de indruk.

Het is bovenop ook bloedheet dus als we genoeg zon hebben gehad dalen we weer af naar het stadje, waar we wat eten en nog een beetje rondlopen en rondrijden. We stoppen nog even bij het punt vanaf waar je uitkijkt het karstgebergte zoals het op het briefje van 20 yuan staat en houden het dan voor gezien.

Op de scooter tuffen we lekker terug naar ons hostel. Een heerlijk dagje zo!