Over Malbecs en Cab Sav’s: oftewel het goud van Mendoza

Als onze dagen in Bariloche erop zitten gaan we met de nachtbus naar Mendoza. Een rit van 20uur. Na een rustige ochtend stappen we om 13u ’s middags in de bus. Een bus is hier een ervaring apart. Stewards aan boord, catering en stoelen die verder naar achter kunnen dan een gemiddelde stoel in vliegtuig of bus. We hebben een gemiddelde klasse omdat het boeken van de luxere niet lukte, maar we zitten comfortabel en slapen heerlijk!

Als we de volgende ochtend in Mendoza aankomen kunnen we gelijk inchecken, opfrissen en gaan we op pad. Op naar de wijngaarden. We pakken de bus naar Maipu, waar je prima zelf op een fietsje rond kan touren langs de verschillende wijnhuizen. Stiekem is het nog best een stuk met de bus maar uiteindelijk komen we aan in de str aat waar het allemaal te doen is. We stoppen voor de deur bij Maipu Bikes waar Mario ons verwelkomt. We huren fietsen en hij geeft ons een uitgebreide uitleg over wat we waar kunnen zien en proeven.

img_2954

Vol goede moed gaan we op pad. Het weer is heerlijk en we fietsen lekker. Stiekem zijn de afstanden echter best groot dus alles zien wat we willen, zit er niet in. Dat hebben we al direct door maar we zien wel hoever we komen. Het enige nadeel is dat de wegen stiekem best druk zijn. Het is niet helemaal het idylische plaatje dat ik had bij het in alle rust fietsen tussen wijngaarden met de stroom aan voorbijrazende vrachtwagens. Maar dat nemen we voor lief.

We eten eerst een hapje en beginnen bij de wijnboerderij van Tempus Alba. Hier kun je een self guided tour doen. De tour stelt niet heel veel voor maar is leuk om te zien! Daarna duiken we het dakterras op voor een proeverij.

img_2965

Onze tweede wijnboerderij is die van de familie di Tomasso, waar we welkom geheten worden door een Nederlander. Hij vertelt ons dat we zo aan kunnen sluiten bij een proeverij en daarna nog een rondleiding kunnen krijgen. Zo geschiedde. We proeven lekker Malbecs en Cabernet Sauvignons en de gids legt daarbij uit hoe we moeten proeven met onze ogen, neus en mond. De wijnen zijn absoluut heerlijk, ze behoren tot de beste die we hier proeven.

img_2976

Na de proeverij wordt ons geduld op de proef gesteld, het duurt even voor de gids klaar is om te beginnen en we weten dat we na deze niet veel meer kunnen doen omdat de meeste woonboerderijen sluiten. We besluiten toch te blijven hangen en de rondleiding is absoluut de moeite waard.

img_2973

Tot slot fietsen we naar de wijnboerderij van Trapiche. Of nee, eigenlijk fietsen we er eerst doodleuk aan voorbij. Achteraf is het ons een raadsel hoe we deze hebben kunnen missen! Echter zijn we te laat, de laatste ronde van vandaag is al gestart en we kunnen niet meer kijken of proeven. We brengen die fietsen terug naar Mario. Daarna mogen we gratis een wijntje drinken bij het barretje ernaast en krijgen we empanadas. De eigenaar begroet ons enthousiast en schenkt ons vol trots een gl as huisgemaakte wijn in uit 2015. De wijn is zoet en doet me denken aan de rode lambrusco die ik als puber dronk maar dan zonder bubbels. Als we het uit beleefheid opgedronken hebben schenkt ie veel te snel weer bij en we kunnen het niet over ons hart verkrijgen om te zeggen dat het niet te drinken is. Zijn oprechte vrolijkheid en vriendelijkheid doen ons goed! Het is ons sowieso opgevallen dat de Argentijnen een vriendelijk en behulpzaam volk zijn!

Als we genoeg gehad hebben ga an we lekker terug richting de st ad waar we ons lekker opfrissen bij het hostel. ’s Avonds duiken we nog even de stad in voor een klein hapje en drankje. We vinden een superleuk barretje waar we genieten van een heerlijk plankje met vleeswaren, kaas en olijven. Hier eten we echt superlekkere ham! Hierna houden we het voor gezien en kruipen onder de wol!

img_3004