Van strand tot streetart: de pareltjes van Gdansk

Van Poznań pakken we de trein naar Gdansk. Een prima manier om door het land te reizen. Als we aankomen is het maar een klein stukje lopen naar het appartement. De sleutel moeten we echter ergens anders ophalen en dat is nog wel een stukje lopen. Anita blijft bij de bagage terwijl ik me naar het kantoortje begeef. Een veelgebruikt concept hier blijkbaar want in hetzelfde pand vind ik meer van dit soort verhuurkantoren. Als ik er ben is het meisje dat me helpt ook niet bepaald de snelste dus al met al duurt het even voor ik terug ben.

Het pand ziet er nogal vergaan uit en als we de donkere, muffe hal binnenstappen vrees ik een enorm krakkemikkig, vies appartement aan te treffen maar gelukkig is niets minder waar. Het appartement is klein maar modern, netjes en schoon, met designtegels in de badkamer. Een heel ander gezicht.

Door de tocht heb ik honger gekregen dus we gaan lekker de stad in om te eten. We pakken Poolse dumplings gevuld met eend en champignonsaus. Na de lunch beginnen we met het verkennen van de stad. We lopen naar het Raadhuis.

We gaan even naar binnen waar op dat moment een soort afstudeertentoonstelling is van de kunstacademie. Iets te modern voor ons maar we kunnen wel even boven uit het raam kijken naar het uitzicht over het straatje. We lopen verder door de stad over de lange markt, door de groene poort en over de kade met de houten kraanpoort die kenmerkend is voor Gdansk. Als je eronder doorloopt zie je hoe indrukwekkend groot het is en heb je zich op de enorme tredmolens.

Veel van de gevels zijn (duidelijk) moderne reconstructies van gebouwen die verloren zijn gegaan in WOll, maar daarmee is het aanzicht absoluut niet minder mooi.

Op de kade stikt het van kraampjes, in het water van bootjes en waar we ook kijken, we zien overal toeristen. Gdansk is duidelijk een veel bekendere bestemming dan Poznań.

Gdansk is niet alleen de stad van de houten kraanpoort maar ook van barnsteen. Naast vele winkeltjes en een barnsteenmuseum kun je ook zelf wat opvissen. Anita waagt een poging en al bij de eerste greep heeft ze een heel klein stukje te pakken.

We ontdekken nog een leuk smal straatje met allemaal leuke pandjes met kleine trapjes die restaurantjes en cafés huisvesten en in de souterrains winkeltjes. We drinken er een wijntje op een terrasje.

De volgende dag ontbijten we bij een leuk tentje aan de Długa, genaamd Lookier. Als we voorzien zijn begeven we ons richting station waar we de trein pakken naar Sopot om even een bezoekje te brengen aan het strand. Een ritje van een 20 á 25 minuten. Als we uitstappen lopen we mee in een behoorlijke stroom toeristen en dat dit niet de eerste zijn, is aan de omgeving duidelijk te zien. Vele restaurantjes en cafeetjes sieren de weg naar de pier, hier en daar wat bijzondere pandjes. De hele mix doet Anita denken aan een kruising tussen de Efteling, Bataviastad en Scheveningen en ik kan haar geen ongelijk geven.

We lopen over de Pier en waaien lekker even uit. Na de lunch pakken we het treintje terug in de richting van Gdansk.

We stappen eerder uit, namelijk bij station Zaspa. Een wijk die voor veel mensen misschien meer in het beeld past van Oostbloklanden. Hoge betonnen blokken, de een na de ander. Grauw en afgeleefd met weinig charme. Niet je typische toeristische attractie maar toch gaan we erheen met een reden. Dit is het streetart walhalla van Gdansk!

Kunst is hier bewust in het leven geroepen als manier om de wijk een beetje uit de problemen te trekken die het in de jaren ’80 en ’90 ondervond. De metershoge zijmuren van de flatgebouwen zijn canvassen geworden voor straatkunstenaars. Dit geeft de wijk een enorme kleurrijke impuls. De werken zijn zeer uiteenlopend maar deze wijk is een bezoekje meer dan waard.

Na de wandeling pakken we de trein terug naar de stad. We sluiten Gdansk af met een laatste rondje door de stad, een hapje, drankje en een ‘lody’, een softijsje van een iets stevigere en romigere structuur dan we hier gewend zijn en het formaat loopt uiteen van behapbaar tot torenhoog. Een smaakvol einde van een heerlijk bezoekje Gdansk.

Volgende bestemming: Warschau….