Warsaw by bike

Woensdagochtend treinen we naar Warschau. Een iets snellere en mooiere trein dan de vorige. Comfortabele stoelen en een kopje koffie of thee aan boord. In iets meer dan tweeëneenhalf uur zijn we in Warschau. Bij ons appartementje worden we ontvangen door Aaron. Hij vraagt ons of we nog tips willen maar zijn belangrijkste tip blijkt te zijn om Warschau zo snel mogelijk te verlaten. Als hij het zelf zou kunnen zou hij het doen. Ik denk dat een baan bij ‘city marketing Warschau’ misschien wat hoog gegrepen is voor hem…

Na een heerlijke lunch huren we een fietsje en fietsen we langs de Wisła. Het is goed warm, zo’n 29 graden en de zon schijnt fel.

We fietsen tot we ongeveer ter hoogte van de oude stad zijn en zetten daar ons fietsje neer. Echte fietsenrekken zijn er niet en het is passen en meten. Tegelijk met ons probeert ook een non haar fiets er nog tussen te proppen, met een beetje hulp van mij is er ook voor haar nog plek.

We lopen de trap op en staan direct op het plein voor het Koninklijk paleis, een mooi aanzicht en dito binnenplaats maar we besluiten niet naar binnen te gaan nu.

We willen de stad zelf liever verkennen. We lopen door de smalle straatjes van de oude stad naar demarkt, over de overblijfselen van de stadsmuur, het bastion en terug door de straatjes naar onze fiets.

We fietsen een stuk terug met een klein klimmetje naar boven en komen iets verderop de stad weer in ter hoogte van het presidentiële paleis. Waar we nog een kerkje bekijken. Vervolgens rijden we verder het centrum door langs het raadhuis, het theater Wielki en door het staatspark.

Per toeval komen we daar precies aan op het moment dat de wisseling van de wacht plaatsvindt bij het monument van de onbekende soldaat. 

Het misschien wel meest kenmerkende gebouw van Warschau wordt onze volgende stop, het paleis voor Cultuur en Wetenschap. Een heel mooi, in het oog springend gebouw waarin je met de lift naar de 30e verdieping kunt gaan en uit kunt kijken over de stad. Terwijl ik probeer de bekende plekken te herkennen, moet ik ook concluderen dat ik het een stad vind die (behalve het paleis waar ik nu sta) weinig iconen heeft die echt in het oog springen vanaf deze hoogte, behalve het stadion. Natuurlijk zijn er voldoende herkenningspunten maar echt adembenemend mooi is het niet. Toch vind ik de toren een bezoekje waard.

Na dit bezoekje slaat de honger toe en we fietsen terug naar de oude stad om wat te eten.

De volgende dag staan onze fietsjes, met een beetje een nat zadel, trouw op ons te wachten. We gaan op pad. Vandaag staat in het teken van de nieuwe stad en de Joodse ghetto. Om daar te komen fietsen we eerst door het Krasinski park, de achtertuin van het Krasinski Paleis.

Achter het park ligt het Hooggerechtshof. Een opmerkelijk gebouw maar daar komen we eigenlijk niet voor. Het gaat ons om het monument ervoor. Het monument voor de helden van de Ghetto. Een monument dat soldaten op de barricades representeert en klimmend uit het riool. Niet alleen indrukwekkend vanwege de omvang maar ook vanwege de dynamiek.

We fietsen richting de nieuwe stad, parkeren onze fietsen en verkennen verder te voet. We bekijken een paar kerkjes, het mediapark met de grote fontein, lopen door wat straatjes en zien sporen van wat ooit de muur om de ghetto was.

We brengen een bezoekje aan het museum van de geschiedenis van de Poolse Joden. Een bijzonder gebouw en een enorm grote vaste tentoonstelling. Het beslaat de gehele geschiedenis van de Joden hier in Polen en is interactief opgezet. Niet alleen tekst, beeld audio en video worden gebruikt om het verhaal te vertellen maar je kunt hier ook je eigen treinkaartje maken, wat stempelen en meer.

Ik ben al snel verzadigd door de enorme bulk aan informatie en we hebben inmiddels ook fikse honger dus tijd voor een late lunch. We eten aardappelpannenkoekjes met een beef- en paddestoelensaus.

Als laatste stop besluiten we nog even over de brug naar de wijk Praga te fietsen. De inmiddels oudste wijk van Warschau die als enige niet platgebombardeerd is. Het is niet bepaald de mooiste wijk en het lijkt me er zeker niet een om in de late uurtjes alleen door te struinen maar het is ook weer een wijk waar het van de creativiteit bruist. We bekijken eerst twee kerkjes die we toevallig tegenkomen. Waarvan een de prachtig mooie orthodoxe Maria Magdalena Kathedraal is.

We zoeken nog een paar streetart werken op maar vinden het al snel mooi geweest. Het is tijd om onze fiets in te leveren dus we fietsen terug over de brug en langs de Wisła. Wat een goede manier om de stad te verkennen, zo op de fiets! Stiekem zijn het behoorlijke afstanden als je alles lopend zou moeten doen. Een fiets huren is zeker een aanrader.

We sluiten de vakantie af met een hapje en een drankje en proosten op weer een mooi tripje!